Wat is een hielspoor precies?

Wanneer iemand aangeeft dat hij of zij een “hielspoor” heeft dan vraagt u zich wellicht af wat hiermee Alles Over Hielspoorprecies bedoeld wordt. Het is een pijnlijke aangelegenheid, dat is zeker. Maar wat is het nu eigenlijk? Welnu, volgens de website Alles Over Hielspoor is het een ontsteking van het bindweefsel in de hiel dat aan het hielbot vastgegroeid zit. Ontstoken weefsel kan zeer pijnlijk zijn en in ernstige gevallen kunnen de klachten zo erg zijn dat iemand nauwelijks nog kan lopen. Het is natuurlijk beter om er iets aan te doen voordat het zover komt. Maar ook een ernstig hielspoor is gelukkig wel weer te genezen in de meeste gevallen.

Hielspoor op zich geeft geen pijn
Een hielspoor is feitelijk een verkalking van het weefsel. Dit is op zich niet pijnlijk. Maar omdat de pees die in de hiel zit hierdoor wordt aangetast ontstaan wel degelijk pijnklachten. Deze kunnen, als u niets doet aan het hielspoor, zeer langdurig aanhouden en zelfs chronisch worden. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen zodra u pijn aan uw hiel ervaart die langer dan enkele dagen tot weken aanhoudt. Dan kan er namelijk sprake zijn van een hielspoor. Dit wordt behandeld met ontstekingsremmers en soms met speciale oefeningen of een door een orthopeed aangemeten kous of hielstukje dat de druk moet verminderen tijdens het lopen.

Waardoor wordt een hielspoor veroorzaakt en wat kan ik er aan doen?
Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van een hielspoor. Het kan komen door overbelasting, een hielspoor komt vaak voor bij mensen die aan hardlopen doen. Maar het kan ook komen door overgewicht, een verkeerde manier van lopen, verkeerd of versleten schoeisel. Ook leeftijd speelt een rol, een hielspoor komt vaker voor bij oudere mensen dan bij jongeren. U kunt een ontstekingsremmer c.q. pijnstiller slikken tegen de klachten. Daarnaast is het belangrijk om de voet rust te geven en dus zo min mogelijk te belasten. Draag als  u moet lopen deugdelijke schoenen die uw voeten voldoende steun bieden. Als de klachten ondanks deze maatregelen aanhouden is het raadzaam om uw huisarts te bezoeken voor advies en eventueel verdere maatregelen om het hielspoor te doen genezen.